Grijze roodstaart

Onze grijze roodstaarten

Al sinds vele jaren kweken wij onze te verkopen grijze roodstaartjes allemaal zelf. De reden hiervoor is dat we dan altijd weten waar de vogels vandaan komen, maar meer nog om zeker te weten dat er geen afwijkingen en / of ziektes bij deze jongen zitten. Mochten we andere vogels aanschaffen, dan zijn dit altijd vogels waarvan we de kwekers al vele jaren kennen en waarvan we de kweek en werkwijze kennen en dan nog worden deze vogels eerst in quarantaine gehouden en getest op alle bekende ziektes voordat ze worden opgenomen in ons kweekbestand. Al onze te verkopen jonge grijze roodstaartjes worden bij ons in huis geboren en vanaf dag 1 door ons met de hand grootgebracht.

Het koppelen

Als u denkt dat het makkelijk is om grijze roodstaarten te kweken, dan zit u mis ! Net als mensen (de meeste tenminste) zijn de grijze roodstaarten nogal kieskeurig wat hun partner betreft, en het is zeker niet zo dat je zomaar een man en een pop bij elkaar kan doen met jonge papegaaitjes als resultaat. De beste resultaten worden gehaald door b.v. 5 mannen en 5 poppen bij elkaar in een ruime voliere te plaatsen en ze dan zelf hun partner te laten kiezen. Zodra ze een partner hebben gekozen kan je deze vogels uitvangen, en in een kweekvolière plaatsen. Een andere manier is om jonge gesekste vogels aan te schaffen en gewoon 5 tot 7 jaar geduld te hebben. Deze laatste manier zien we steeds vaker bij onze klanten, want we zien toch wel dat papegaaien houden tegenwoordig wat serieuzer wordt bedreven en dat steeds meer klanten echte liefhebbers worden door uiteindelijk een partner voor hun geliefde papegaai bij ons aan te schaffen !

De kweek bij ons

Nadat de koppels apart gezet zijn begint er een periode van geduld, want niet alle koppels beginnen zomaar eventjes te nestelen. Persoonlijk vind ik de kweektijd nou niet de gezelligste tijd, want de meeste ouder koppels verblijven de hele dag alle 2 in het nest en komen alleen tevoorschijn om de drinken en te eten en zodra ze iemand zien of horen duiken ze met een noodgang in het nestblok. Om door zulke acties beschadigingen aan vogels en eieren te voorkomen, fluit ik altijd eventjes voordat ik de broedruimtes inloop, en dan niet omdat ik zo'n gezellige en vrolijke kerel ben, maar om de vogels te laten horen dat ik in aantocht ben, en meestal gaat het dan met een paar dagen al een stuk rustiger. Onze nestblokken hebben daarom aan de binnenkant allemaal een trappetje zodat de vogels met beleid naar binnen kunnen klimmen, zonder dat de eieren door bovenstaande actie beschadigen. Alle eieren welke worden gelegd, worden door ons geraapt en vervangen door kunst-eieren. Dit doen we natuurlijk om onze eieren zoveel en zo goed mogelijk uit te laten komen en om natuurlijke verstoringen en beschadigingen te voorkomen. Deze eieren worden door ons kunstmatig uitgebroed in een van onze broedmachines. Vlak voor het uitkomen verhuist er altijd een bevrucht ei vanuit de broedmachine terug naar de ouders, omdat we graag de ouders een jong laten grootbrengen, welke dan later in ons kweekbestand wordt opgenomen, nadat hij of zij eerst eens 5 jaar met soortgenoten heeft doorgebracht en met een beetje mazzel al is gekoppeld. De rest van de eieren wordt in de uitkomstmachine gelegd om daar door de hogere luchtvochtigheid wat makkelijker uit te komen.

De voeding

De voeding van onze grijze-roodstaarten is best uitgebreid te noemen, want buiten het door ons verstrekte HIMBERGEN Papegaaien / Kaketoezaad en het grit en maagkiezel, verstrekken we uiteraard elke dag verse gekiemde zaden, verse takken, fruit, groente, eivoer en walnoten en ook regelmatig palmnoten dus onze vogels hebben gerust een best kosthuis !
Tot zover over onze grijze-roodstaarten.

Contact

072 52 09 603

Westerweg 20
1815 DE Alkmaar

info@prodier.nl

Like onze facebook