F1-bastaarden

Onze F1 bastaarden (Kapoetsensijs x Kanarie)

Het zal wel al een paar jaartjes geleden zijn , maar vroeger ging ik altijd met mijn vader Tinus naar alle tentoonstellingen van de omringende vogelverenigingen... gewoon om eens te kijken en natuurlijk te ouwehoeren met alle collega kwekers, over de om ons heen gekweekte vogeltjes. Zo ook natuurlijk naar vogelvereniging de Kleurkwekers in Heiloo ,die toen nog de jaarlijkse T.T. in ontmoetingscentrum Buk-Buk organiseerden. Op deze show heb ik m'n eerste F1 bastaardjes gezien en zeker gehoord.., want wat konden deze ranke en knalrooie vogeltjes zingen, het hield maar niet op. Vanaf dat moment heb ik altijd eens wat van deze bastaardjes willen kweken maar het is er gewoon eigenlijk nooit van gekomen totdat... Paul Loman in de winkel aan de koffie zat, en wie Paul een beetje kent weet dat hij altijd van deze bastaardjes heeft gekweekt, en zo gebeurde het dat we het over de bastaardjes in Heiloo kregen welke achteraf door hem gekweekt bleken te zijn...! 

We kregen het over de combinatie welke je het beste kan gebruiken voor de kweek van deze vogels en dat waren volgens Paul, zwart-rood intensief of bruin-rood intensieve kanarie poppen tegen een kapoetsensijs man maar uiteindelijk heb ik toch gekozen voor zwart-rood kobalt intensieve poppen want dat zou er volgens mij voor kunnen zorgen dat deze vogels nog donkerder rood werden. Het bleek een goede keus want de vogels deden het perfect en ondanks dat het geen grote nesten waren kweekte ik het eerste jaar dat ik het probeerde gewoon 9 dieprode jongen van de eerste 2 stellen en ook nog eens gewoon bij ons in de winkel waar rust toch ver te zoeken is. 

Tijdens de kweek krijgen onze stellen een Teurlings- zaadmengsel voor kanaries (217) welke we aanvullen met Teurlings-wilde zaden, en natuurlijk Quico-eivoer verreikt met Avian-Spirulina en Avian-Tagetes om de dieprode kleur te versterken. Wij voeren 1 dag na het uitkomen 2 tot 3 x daags een theelepeltje van het rul gemaakte eivoer zoals hier boven aangegeven en dat wordt perfect opgevoerd tot het laatste restje. We hebben de jongen geringd met een ringmaat 2.7, dus iets kleiner dan de ringen van een kleurkanarie en een dag of 10 na het uitvliegen worden de jongen bij de ouders weggehaald, een paar weken daarna kan je de mannen al goed onderscheiden doordat de eerste zwarte kopveertjes al goed doorkomen en ze al bezig zijn met hun eerste zangoefeningen. Omdat ik nog steeds gek ben van tentoonstellingen heb ik de 2 oudste van deze jongen op de afgelopen T.T. ingezonden en ondanks dat de vogels nog erg jong waren(een maand of 5)zaten ze er perfect bij en behaalden we zowaar 90 en 91 punten, dus ik was erg tevreden over m'n eerste prachtige dieprode bastaardjes en ik probeer er natuurlijk komend jaar wat meer te kweken. En dan dat zingen... GEWELDIG...! het gaat echt gewoon de hele dag door, en ik nodig dan ook iedereen uit die het maar wil horen om het in de winkel of zomers buiten de winkel eens te komen aanhoren, je hebt nog nooit zulke fanatieke zangers gezien en gehoord.

Contact

072 52 09 603

Westerweg 20
1815 DE Alkmaar

info@prodier.nl

Like onze facebook